Carmina Slovenica

Skok na vsebino // Skok na meni

Carmina Slovenica

Od leta 1964 obvladujemo prostor svetovnih odrov. Smo produkcijska hiša s širokim delovanjem: pripravljamo koncertne in odrske dogodke, festivale, izvajamo založniško dejavnost, ...

... živahno teatralno, žanrsko prepleteno, nenavadno v smislu tehnike, eklektično v smislu glasbenega sloga in politično nabito… upajmo, da bo CS postala redna obiskovalka New Yorka...
The New York Times

Carmina Slovenica

Carmina Slovenica sodi med vodilne vokalne institucije. Njen ugled potrjujejo številni koncerti po vsem svetu – od Sanktpeterburške filharmonije, Esplanade v Singapurju, preko Davis Simphony Hall v San Franciscu, Hong Kong Cultural Centra, Jahrhuderthalle Bochum, Tokyo Metropolitan Art Space, Théâtre de la Ville v Parizu, do gledališča Teresa Carreño, Auditorium Rome in Teatra Colon v Buenos Airesu.
Carmina Slovenica je prejela vabila na številne pomembne festivale: Svetovni glasbeni dnevi (ISCM), Festival d'Automne à Paris, Europa Cantat, Kunstenfestival Brussels, Holland Festival, Steierischer Herbst, Ruhrtriennale, Moskovski velikonočni festival, Dresdner Musikfestspiele, Evropski simpozij za zborovsko glasbo (IFCM), Polyfollia, America Cantat, Choir Olympics, Glasbeni september, Festival Radovljica, Slovenski glasbeni dnevi, Mednarodni glasbeni festival Peking …
Med pomembnimi dosežki Carmine Slovenice so tudi številna prva mesta na mnogih zborovskih tekmovanjih doma in po svetu ter druge ugledne domače in mednarodne nagrade.

Carmina Slovenica je v vokalno glasbo vnesla svežino, odprla nove prostore izraza, prepričljivosti, intenzivnosti doživljanja in komunikacije. Posebej izjemna in izvirna je izbira koncertnih programov. Ti so praviloma neraziskani, novi, pozabljeni, odrinjeni, zapostavljeni, večinoma sodobni, vsekakor pa vselej tudi vznemirljivo aktualni. Projekti Carmine Slovenice so zato provokativni, drzni, s svojimi idejnimi zasnovami razbijajo tabuje − tako družbene kot glasbene. Koncerti in glasbeno-scenski projekti so zaokrožene slike, te podobe pa nanizane in spete v enovito celoto. Tak širši lok povezuje vso snovanje dogodkov – od koncertov glasbe srednjega veka do glasbeno-scenskih projektov nove glasbe.

Temeljno sestavino repertoarja predstavlja tudi razumevanje slovenske glasbene in širše duhovne dediščine ter njeno apliciranje v sodobno ustvarjalnost, pojavnost. Z interpretacijsko sintezo, ki vključuje dediščino ljudske pesmi, plesov in glasbe, Carmina Slovenica ne vstopa v tako pogosto romantično nostalgiranje ali "živi" muzej, ampak ji ta dediščina predstavlja le model za oblikovanje sodobnega ustvarjanja. Prav zato je v tem ustvarjanju toliko izvirnosti, posebnosti in drugačnosti.

Produkcije zadnjih let, kot so Toksični psalmi, When the Mountain Changed its Clothing, Placebo ali Komu potok solz ne lije, Rusalke, CS Light, Perspektiva Vzhod, Musica Inaudita, Scivias, Vampirabile, Prošnja za besede, Slovenski zvoki, Adiemus in druge, so izvajane na mnogih mednarodnih festivalih in gostovanjih po vsem svetu ter predvajane na EBU in Evroviziji.

Med pomembnimi dosežki Carmine Slovenice je tudi preko 100 nagrad in priznanj doma in v tujini. Med njimi prestižna gledališka nagrada Zlata maska, nagrada Prešernovega sklada, nagrada družbe Ford za ohranjanje naravne in kulturne dediščine, 1. mesto s 100% možnih točk na mednarodnem tekmovanju na Danskem, "most outstanding choir" of Kathaumixw in mnoge druge. 

Carmina Slovenica sodeluje v različnih mednarodnih projektih kot na primer Songbridge ali Preko mostu upanja, snema za domače in tuje radijske in televizijske postaje ter ima bogato založniško dejavnost. Mnogi izvrstni odzivi glasbenih strokovnjakov in kritikov doma in po svetu govorijo o njenih dosežki ter pričajo o visoki, najvišji ustvarjalni ravni.

Carmina Slovenica
Carmina Slovenica
Carmina Slovenica
Carmina Slovenica
Poišči
Menu