Carmina Slovenica

Skok na vsebino // Skok na meni

Carmina Slovenica

Od leta 1964 obvladujemo prostor svetovnih odrov. Smo produkcijska hiša s širokim delovanjem: pripravljamo koncertne in odrske dogodke, festivale, izvajamo založniško dejavnost, ...

… Carmina Slovenica, ki si je z močjo pripovedovanja skozi zborovsko pesem ustvarila svetovni ugled …
The Telegraph

Cikel Choregie

2018

Cikel Choregie Srečanja - Komorni godalni orkester SF

Srečanja - Komorni godalni orkester SF

Srečanja - Nika Gorič

Srečanja - Nika Gorič

Šest hiš - Marko hatlak

Šest hiš - Marko hatlak

Zveneče skulpture

Zveneče skulpture

Zveneče skulpture

Zveneče skulpture

NOVA GLASBA CHOREGIE

Bežen pregled celotnega cikla pokaže programsko smelost in premišljenost v širokem naboru tem ter namen predstaviti preizkušene domače izvajalce in avtorje, ki imajo kaj pokazati na domači in mednarodni sceni. Programska naravnanost tudi ne skriva želje pridobiti in razširiti krog koncertne publike, predvsem mlajše, kar se je videlo na tem prvem koncertu.
Tone Žuraj, Večer

Osrednje prizorišče je prenovljena Minoritska cerkev v Mariboru in predstavlja edini kontinuirano zastavljen program tega novega prizorišča.

Choregie je od svojega nastanka v 2009 v kulturno okolje mesta in Slovenije prinesel koncerte vidnejših slovenskih in tujih umetnikov ter lastno produkcijo glasbeno in glasbeno-scenskih projektov. Carmina Slovenica želi kot producent cikla Choregie na koncertne odre prinesti svež, ambiciozno zastavljen program. V sklopu Choregie smo do sedaj slišali oz. videli dela  številnih uglednih ustvarjalcev, kot so denimo: Jaap Blonk, Bernhard Landauer, Miguel Azguime, ansambel Antiphonus, ansambel Musica Cubicularis, Zbor Slovenske filharmonije, Jovana Popić, Bojan Gorišek, Nurgül Oruc, Janez Škof, Nathalie Pubellier, Vasko Atanasovski, Marko Hatlak, ansambel SToP, zbor LIT, ansambel !Kebataola!, Sabina Cvilak, Izidor Laitinger, Zvezdana Novaković  in drugi.
Programska ideja Choregie se je doslej uveljavila skozi številne predstavljene produkcije (Kdo bi si mislil, da sneg pada, Kaj imate proti kmetom, gospa?, Navpične misli, Prasonata, Laude Cortonese, Miracles, Spixody idr.).
Program cikla v letošnji sezoni predstavlja ugledna umetniška imena in prinaša kar dve lastni scenski produkciji. Glasbo preteklega časa bodo z umetnostjo današnjega povezovali Slovenski tolkalni projekt (SToP), dramski igralec Jure Ivanušič in trije slovenski kiparji, harmonikar Marko Hatlak, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in sopranistka Nika Gorič. V sklopu cikla bosta predstavljena dva premierna dogodka: scenski koncert VOGP: Glasba preživetja v izvedbi velikega ženskega vokalnega orkestra in komorna opera Pulitzerjevega nagrajenca Davida Langa Pasijon za deklico z vžigalicami v izvedbi ansambla ¡Kebataola! (v zasedbi Tine Bec, Neža Vasle, Anja Šinigoj, Jaka Mihelač).

NAPOVEDUJEMO:
David Lang: Pasijon za deklico z vžigalicami, 7. 1. 2018, Minoritska cerkev Maribor
ansambel !Kebataola! (Tine Bec, Neža Vasle, Anja Šinigoj, Jaka Mihelač), umetniška voditeljica Karmina Šilec


Srečanja31. 1. 2018, Minoritska cerkev Maribor
Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Nika Gorič (sopran)

VOGP: Glasba preživetja, 3. 3. 2018, SNG Maribor
Ženski vokalni orkester, dirigentka Karmina Šilec

Vstopnice lahko kupite v spletni trgovini ali na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor v času uradnih ur.


PRETEKLI DOGODKI:
Zveneče skulpture, 21. 10. 2017, Minoritska cerkev Maribor
SToP, Slovenski tolkalni projekt in Jure Ivanušič, dramski igralec
Skulpture: Alenka Vidrgar, Dragica Čadež, Boštjan Lapajne

KZ Carmina Slovenica, dirigentka Karmina Šilec

Šest hiš ali En tak orkester v malem, 11. 11. 2017, Minoritska cerkev Maribor 
Marko Hatlak (harmonika) in KZ Carmina Slovenica, dirigentka Karmina Šilec

Poslušajte vsi človeki!, 16. 6. 2017 Minoritska cerkev Maribor
Zbor Slovenske filharmonije
Trobilni kvintet Slovenske filharmonije
Zbor Carmina Slovenica
Dirigentka: Martina Batič

Ruska duhovna glasba, 6. 4. 2017 ob 17.00, Minoritska cerkev Maribor
LIK – guvernerski komorni zbor iz Orjola, Rusija, dirigent Dmitrij Kovalenko
Koncertni zbor Carmina Slovenica, dirigentka Karmina Šilec

Johann Sebastian Bach: "Pasijon po Janezu", 11. 3. 2017 ob 19.00, dvorana Union
ansambel Antiphonus, Zagreb

 

Vpis v Carmino Slovenico in Pevsko šolo CS

VPISUJEMO SKOZI VSE LETO!

Vpis v Carmino Slovenico in Pevsko šolo CS Vpis v Carmino Slovenico in Pevsko šolo CS Vpis v Carmino Slovenico in Pevsko šolo CS

K vpisu vabimo vse, ki imate veselje do glasbene, gledališke in plesne ustvarjalnosti, želite ustvariti nova prijateljstva, potovati, pripadati skupini, biti kreativni.  

Za vpis priporočamo, da si pripravite dve skladbi po lastnem izboru (npr. Lipa zelenela je, Stoji učilna zidana). Lahko izbirate med umetnimi, ljudskimi, otroškimi pesmimi ali popevkami. Po odpetem lastnem programu se preizkusi še pevkin glasovni obseg, glasbeni spomin in intonacija.

Vpisujemo v oddelke:


URNIKI VAJ ZA ŠOLSKO LETO 2017/2018

Koncertni zbor Carmina Slovenica
ponedeljek, 17.30−20.00
sobota, 10.00−12.30

Otroški zbor Junior CS
torek, 17.00−18.30
četrtek, 17.00−18.30

Otroški zbor PU
torek, 16.15−17.00

VEČ INFORMACIJ O VPISU IN ČLANARINAH

 

Nekoč – tako se začne vsaka pravljica – smo začeli sanjati sen… in z vsakim dnem je bilo vse – naša glasba, veselje, prijatelji… - bolj res. In zdaj živimo to pravljično resničnost.
BARBARA DAMJAN

Ta zbor je nekaj posebnega. Druži nas prijateljstvo, prijaznost, potrpežljivost, razumnost, želja po spoznavanju novih lepih skladb in seveda tudi uspehi, ki so del vsega tega.
NATAŠA ROPIČ

Petje v zboru nas združuje. Tukaj smo vsi različni enaki.
KATJA SERDT

Mislim, da sem, ko sem prišla v ta zbor, našla sebe. Naučila sem se biti samozavestna, in predvsem verjamem vase.
NATAŠA RIŽNAR

Vse ure, ki jih presedimo na vajah, so vedno poplačane z ogromnimi aplavzi; in občutka, ko stojiš pred polno in zadovoljno dvorano, ni mogoče z ničemer primerjati. Temu se reče sreča.
JASMINA DIMITROVIČ

K zboru sem prišla po naključju, sedaj pa je le-ta postal del mene in v tem trenutku si ne morem predstavljati življenja brez petja. Ta zbor mi je dal toliko lepih trenutkov, ki mi bodo za vedno ostali v spominu.
ANJA CERGOLJ

David Lang: Pasijon deklice z vžigalicami

Dobitnik Pulitzerjeve nagrade za glasbo leta 2008

David Lang: Pasijon deklice z vžigalicami

7. 1. 2018, Minoritska cerkev Maribor

Ansambel ¡Kebataola! (Tine Bec, Neža Vasle, Anja Šinigoj, Jaka Mihelač)
umetniška voditeljica Karmina Šilec

Pretresljiva zgodba H. C. Andersena v obliki Bachovega Pasijona po Mateju. " ... Jezusovo trpljenje nase prevzema mala deklica [...] … žalost je tako povzdignjena na drugo raven."
 

besedila: David Lang po H. C. Andersen, H. P. Paull, Picander in Sv. Matej
za štiri glasove - sopran, alt, tenor in bas - in tolkala

David Lang (1957) je eden najvidnejših ameriških skladateljev. Njegov opus je obsežen in zajema operna, orkestrska, komorna in solistična dela. Langova The little match girl passion  prinaša pretresljivo zgodbo Hansa Christiana Andersena v obliki Bachovega Pasijona po Mateju. Po Langovih besedah: "… Jezusovo trpljenje nase prevzema mala deklica [...] … žalost je tako povzdignjena na drugo raven." Zvočni svet skladbe spominja na vzdušje v renesančni sakralni glasbi ali angleških madrigalih. Delo je neke vrste parabola, ki črpa duhovno in moralno vrednost iz vzporejanja trpljenja revnega dekleta s trpljenjem Jezusa.

¡KEBATAOLA!, pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec je ansambel, ki se je od ustanovitve v 2004 do sedaj profiliral kot zanimiv in edinstven ansambel v slovenskem prostoru. ¡Kebataola! raziskuje nove zvoke, nove vokalne tehnike, nove repertoarje in nove oblike izraza. Repertoar ansambla oblikujejo tri področja: srednjeveška in sodobna glasbena ustvarjalnost ter etnična vokalna glasba. Kolektiv projektno sestavljajo izkušeni ustvarjalci, ki sicer delujejo na različnih področjih: od operne, zborovske, etno in jazz glasbe do gledališke in vizualne umetnosti. Tokratno zasedbo sestavljajo mladi slovenski ustvarjalci tenorist Tine Bec, sopranistka Neža Vasle, sopranistka Anja Šinigoj in baritonist Jaka Mihelač, nagrajenci številnih domačih in mednarodnih tekmovanj ter dejavni ustvarjalci v številnih glasbenih zasedbah in projektih.
Z glasbeno-scenskimi projekti in koncerti Navpične misli, Prasonata, Miracles, Kdo bi si misili, da sneg pada, Stripsody 1, Stripsody 2, Spixody in drugimi je vnesel na slovenske odre doslej še neizvajano glasbeno literaturo. Za predstavo Spixody je ¡Kebataola! v letu 2009 prejela nagrado strokovne žirije za najbolj eksperimentalno predstavo 12. mednarodnega gledališkega festivala Teatarfest v Sarajevu. V 2010 je bil rezidenčni ansambel mednarodnega festivala Choregie.

Vstopnice: 20 EUR (dijaki in upokojenci 10 EUR, študentje 15 EUR)
Nakup: spletna trgovina in blagajna Lutkovnega gledališča Maribor.

Cikel Choregie

Prenesi datoteke

Poišči
Menu

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča delovanje spletne trgovine, uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
carminaslovenica_frontend Carmina Slovenica Sejni piškotek, ki spremlja vašo dejavnost na spletni strani – brez tega piškotka bi vas vsaka podstran obravnavala kot novega obiskovalca. Nujen je za normalno delovanje spletne trgovine.
activeHeaderSlide Carmina Slovenica Delovanje spletne strani Carmina Slovenica (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Carmina Slovenica Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
...
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
twll
t1
original_refer
_twitter_sess
guest_id
k
pid
...
Twitter Te piškotke nastavi Twitter vtičnik.
Twitter politika zasebnosti
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
...
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
xtvrn
xtan
xtant
sc_anonymous_id
__qca
_soundcloud_session
web-ver
experiments
UID
UIDR
...

SoundCloud Te piškotke nastavi glasbeni predvajalnik SoundCloud.
SoundCloud politika zasebnosti
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
...
Google Te piškotke nastavi Google oz. zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

Spletna stran Carmina Slovenica.