Carmina Slovenica

Skok na vsebino // Skok na meni

Carmina Slovenica

Od leta 1964 obvladujemo prostor svetovnih odrov. Smo produkcijska hiša s širokim delovanjem: pripravljamo koncertne in odrske dogodke, festivale, izvajamo založniško dejavnost, ...


DERT

iz edicije BABA

endemične pesmi so nastale, da bi pele o ženskah 

VOGP Glasba preživetja

Emblem tega, kar glasba v resnici je

VOGP ideja o upanju, veri in lepoti, ki odzvanjajo skozi glasbo ženskega vokalnega orkestra v japonskem internacijskem taborišču na Sumatri

VOGP pričevanje o sposobnosti žensk za preživetje, o vztrajnosti, solidarnosti in ustvarjalnosti

VOGP izjemna zapuščina odločnosti in trdnosti v nepredstavljivo grozljivih razmerah

VOGP kompleksen odnos med glasbo in travmo, ko glasba postane univerzalni simbol v trpljenju in poslednje zatočišče v brezizhodnosti

 

 

INTONO

Glasbeni odgovor na čudeže

1000 let evropske glasbene zgodovine

Evropski dan stare glasbe je osrednji dogodek za promocijo glasbene dediščine v Evropi. Na ta dan potekajo koncerti in številni drugi dogodki po vsej celini.

Zgodnja glasba je osrednji del kulturne dediščine Evrope in je tesno povezana z drugimi umetniškimi izrazi, kot so ples, gledališče in arhitektura. Obsega več kot tisočletno glasbeno zgodovino, zapisano ali preneseno z ustno tradicijo, od zgodnjega srednjega veka do konca 18. stoletja. Nekateri skladatelji iz tega časa so splošno znani, obstaja pa še veliko repertoarjev, ki jih današnje občinstvo šele odkriva. Cilj evropskega dneva zgodnje glasbe je povečati ozaveščenost o glasbi iz srednjeveškega, renesančnega in baročnega obdobja ter z njo seznaniti širši krog poslušalcev.

 

 

David Lang: Pasijon deklice z vžigalicami

Sedimo in jočemo

 

Pretresljiva zgodba H. C. Andersena v obliki Bachovega Pasijona po Mateju. "[…] Jezusovo trpljenje nase prevzema majhna deklica [...] in žalost povzdigne na drugo raven".

Andersenova pravljica Deklica z vžigalicami je mračna in brutalna. Govori o siromašni deklici, ki jo nasilni oče na predvečer božiča pošlje prodajat vžigalice. Medtem ko se v zimski noči neuspešno trudi zaslužiti nekaj denarja, se greje z vžigalicami, ki ji prikličejo prijetne spomine na božično jutro v babičini hiši. Na smrt jo zebe, podobe pa vse bolj oživljajo, dokler je popolnoma ne prevzamejo. Zjutraj deklico najdejo mrtvo, s peščico zgorelih vžigalic, a z blaženim nasmehom. 

élégance à la française

Odkritje in ponovno odkritje

Eleganca po francosko je zbir del francoske vokalne glasbe, izbor mojstrovin za ženske zbore, prava glasbena odisejada skozi čas. Znanim skladateljskim imenom pa smo dodali tudi nekaj manj znanih. Eklektični program je spoj glasbe in zgodb ter je tako resnično "odkritje in ponovno odkritje".

Gavin Bryars: Laude Cortonese

Marijine pesmi po srednjeveški paraliturgični glasbi iz Toskane

Laude Cortonese ima svoje korenine v srednjeveški glasbi. Duh in občutja skladb temeljijo na napevih iz rokopisa Laudario di Cortona iz druge polovice 13. stoletja. Britanski skladatelj Gavin Bryars je sinonim za inovativno sodobno umetniško glasbo. Za njegov umetniški opus so najbolj značilni eklekticizem, improvizacija, sofisticirana raba humorja, raziskovanje netradicionalnih pristopov pri ustvarjanju, svojevrstna liričnost in gledališkost njegovih del.

 

Na juriš in the mood!

Od koračnic do swinga

Od koračnic do swinga. Na juriš in the mood! z glasbo, ki so jo poslušali in izvajali v obdobju boja proti fašizmu. Od glasbe predvojnega Pariza, preko židovske in francoske glasbe ter italijanskih partizanskih pesmi, ameriškega swinga, pa vse do slovenskih partizanskih pesmi.
 

Invokacije

Najlepša duhovna glasba različnih religij

Koncert Invokacije je snovanje, svojevrstna arhitektura glasbe in besede, ki navzven izraža stik zelo različnih duhovnih tradicij, vsebinsko pa žari isto sporočilo: osebno duhovno izpoved. Soredje izbrane glasbe prinaša vznemirljivo konfrontacijo, kontemplacijo in duhovno doživljanje.

O Successores

Arvo Pärt in srednjeveška glasba

Glasbeni tok programa O Successores je svojevrstna arhitektura vzhodne in zahodne glasbe, glasbe preteklosti in sedanjosti. Glasba enega najvidnejših skladateljev našega časa, Arva Pärta, in vokalna glasba srednjega veka imata stičišče v zvočni podobi, ki deluje brezčasno, večno, odprto.

Adiemus

Pesmi iz svetišča

Glasbeni/vizualni tok je arhitektura, ki se je oblikovala okrog nas; mi smo čisto znotraj, pogled, posluh je ukrivljen in na novo rojen.
Vsako stvar, doživljaj pogledamo znova, preobrnemo. Misli, ki glasbo na novo osmišljajo in jo prenašajo v druge sfere, prikličejo asociacije, reminiscence, ustvarjajo nove podobe, nova stanja.

Musica Inaudita

Glasba skladateljic redovnic

V projektu Musica Inaudita so zajeta dela avtoric od 9. do 17. stoletja: od bizantinske Kassie do lombardijskih redovnic, od prerokinje Hildegarde do črnske sužnje v baročni Mehiki. Musica Inaudita (lat. še ne slišana glasba) odkriva neznana skladateljska imena in prinaša svež koncertni program od koralov, srednjeveškega organuma do baročnih motetov in južnoameriške glasbe.

 

Prošnja za besede

Slovensko duhovno snovanje

Glasba, predvsem petje, in beseda sta od nekdaj služili kot vez z bogovi, z duhovnimi svetovi.
Prošnja za besede je svojevrstna arhitektura glasbe in besede, ki navzven izraža stik zelo različnih estetskih meril, vsebinsko pa žari isto duhovno sporočilo: osebno duhovno izpoved. Soredje slovenske zgodnje glasbe in slovenske poezije in glasbe 20. stoletja prinaša vznemirljivo konfrontacijo, kontemplacijo in duhovno doživljanje. Glasba in poezija imata stičišče v duhovnem, ki deluje brezčasno, večno, odprto.

Americas

Glasba dveh Amerik

Program Americas tvori naslednje tematske sklope: spiritual, gospel, tradicionalno glasbo staroselcev, latinskoameriško glasbo, jazz, dela ameriške umetniške glasbe našega časa in legendarne skladbe pevcev, kot so npr. Bette Middler, Nat King Cole, Connie Francis ali Andrews Sisters.

Tehilim

Koncert judovske glasbe

Značaj judovske glasbe močno variira glede na poreklo avtorja in časovno obdobje, v katerem je bila skladba napisana. Temu ustrezno raznolik je tudi program Tehilim. Izbor skladb obsega širok glasbeni nabor, od sefardskih napevov, preko renesančne polifonije do sodobne literature.

Drum Café

Glasba za vokale in tolkala

Drum Café prinaša svež izbor glasbe za vokale in tolkala. Repertoar je raznolik, obarvan z etničnim vzdušjem evropskega severa in juga, v značilnih vokalnih tehnikah. Program oblikujejo skladbe od ukrajinskega etničnega sologlasu in kvarteta tolkal, švedskega etnodueta in timpanov do sklopa obdelav viguroznih južnoevropskih ljudskih napevov. Program sooblikujejo avantgardne kompozicije komorne glasbe za glasove in zasedbo tolkalnih instrumentov.

Dveri

Koncert nabožne pravoslavne glasbe

Dveri sestavlja glasba bizantinskih, grških in različnih slovanskih okolij ter odraža različne čase in kraje glasbene zgodovine vzhodne Cerkve. Glasbena dediščina pravoslavne Cerkve je zasnovana na čaščenju, vezanim na čas antičnih patriarhov Stare zaveze. Oblikovana je na temeljih tradicij iz Antiohije, Jeruzalema, Aleksandrije, Konstantinopla in Rima ter ruskih, romunskih, srbskih, karpatskih in bolgarskih tradicij.

 

Balkanika

Balkanika je v pesmih zbrana esenca Balkanskih ljudstev

Čudovit spoj ritmov, arhaizma bizantinske liturgije, humoresk, žalostink, ljubezenskih napevov, virtuoznih improvizacij in zveneče barve vokalov.
Balkanska glasba je zapeljivka in poslušalca težko pusti ravnodušnega. Balkanika se zato človeka ne le dotakne, temveč ga močno objame. Telo se odzove - morda z nasmehom ali s pozibavanjem v ritmu. Je temperamentna, bistra, erotična, pogumna in širokega duha. Ljubimo jo in ona nam vrača močna čustva.

Brez kikl´ce

Slovensko glasbeno in plesno ljudsko izročilo

Z glasbenima gostoma Boštjanom Gombačem in Janezom Dovčem smo pobrskali po spominu in tako starim slovenskim ljudskim skladbam dali novo ljudsko podobo.

O Deus

Koncert sakralne glasbe

Glasbeni tok programa O Deus je svojevrstna arhitektura sakralne glasbe, ki odkriva mnoga neznana skladateljska imena in prinaša svež koncertni program od koralov, srednjeveškega organuma do renesančnih in zgodnjebaročnih motetov in glasbe afriških misijonov.

Miracles

Odgovor na krščansko zgodbo

Strast, pri kateri človek stremi, da bi ustvaril vez za dušo, ki se vzpenja od zemlje do nebes. Kot bi v odgovor na tihe sile nadnaravnih trenutkov, ko se poti človeštva in božanskosti srečata, skladatelji označili svoja dela in jih, vsak posebej  in vsak drugače, oblikovali v edinstven umetniški odgovor na krščansko zgodbo.

TABU TABU

glasbena tradicija prvotnih ljudstev

povezovanje starožitnosti s sodobno odrsko umetnostjo

Koncertni zbor Carmina Slovenica
Dirigentka Karmina Šilec

Glasba prvotnih ljudstev v priredbah: Inuiti, Maori, Sami, avstralski aborigini, Zulu, Taino, Iroquis, Ojibway, Gorani idr. 

STABAT MATER Pisma sinu

Boš moja?

Boš moja?

Za glasove, akustične in elektroakustične instrumente
Meditacija, inspirirana z Guyart Marie (de l’Incarnation)– Marijo od Učlovečenja(1599-1672)
Besedila: Guyart Marie: Pisma sinu
Izvajalci Ansambel !Kebataola!, Karmina Šilec

Poišči
Menu

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča delovanje spletne trgovine, uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
carminaslovenica_frontend Carmina Slovenica Sejni piškotek, ki spremlja vašo dejavnost na spletni strani – brez tega piškotka bi vas vsaka podstran obravnavala kot novega obiskovalca. Nujen je za normalno delovanje spletne trgovine.
activeHeaderSlide Carmina Slovenica Delovanje spletne strani Carmina Slovenica (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Carmina Slovenica Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
...
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
twll
t1
original_refer
_twitter_sess
guest_id
k
pid
...
Twitter Te piškotke nastavi Twitter vtičnik.
Twitter politika zasebnosti
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
...
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
xtvrn
xtan
xtant
sc_anonymous_id
__qca
_soundcloud_session
web-ver
experiments
UID
UIDR
...

SoundCloud Te piškotke nastavi glasbeni predvajalnik SoundCloud.
SoundCloud politika zasebnosti
_ga
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
...
Google Te piškotke nastavi Google oz. zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

Spletna stran Carmina Slovenica.