Carmina Slovenica

Skok na vsebino // Skok na meni

Carmina Slovenica

Od leta 1964 obvladujemo prostor svetovnih odrov. Smo produkcijska hiša s širokim delovanjem: pripravljamo koncertne in odrske dogodke, festivale, izvajamo založniško dejavnost, ...

… Muzikalni partner, ki mu v Evropi lahko le iščemo para: glasovno gledališče Carmina Slovenica se imenuje fascinantna zborovska formacija iz slovenskega Maribora ...
Neue Music Zeitung

Ženski zbor Rotovž

Ženski zbor Rotovž

Ženski zbor Rotovž  je bil v času svojega delovanja najuspešnejša tovrstna formacija v Sloveniji in širše. Repertoarno, izvedbeno ter konceptualno je oral ledino ženskega zborovskega petja pri nas.

Ženski zbor Rotovž si je nadel ime po več stoletij stari mestni hiši v Mariboru, v kateri se je leta 1987 zbiral na prve vaje. Potemtakem ime spominja na rojstno hišo zbora, hkrati pa je častitljivo znamenje mesta in njegovih vrednot. Mednje moramo prišteti tudi ustvarjalnost in umetniške dosežke Ženskega zbora Rotovž. 

Pevski zbor je ustanovila in oblikovala umetniška voditeljica – dirigentka Karmina Šilec, ki je svojo vizijo in občutenje glasbe, pa tudi njeno umevanje, prenesla na pevke in ju zvabila iz njih v kar se da visoki meri. Z zborom je začela delati kot dvajsetletna študentka. Že takrat je imela nenavadno jasne predstave o vrednotah petja, o zborovski glasbi, ki nagovarja sodobnega poslušalca po svoji strukturi in po interpretaciji ter o odnosu pevcev do ustvarjanja takšne glasbe. Te predstave si je ostrila tja do konca študija na akademiji. Ob sebi je zbrala trideset nadarjenih pevk, ki so ji bile vrstnice po letih, ujemale pa so se z njo v odnosu do trdega dela, do glasbenega izpovedovanja, a tudi tovarištva; vse to je zlito v čvrst umetniški organizem. 

Besedo umetniški uporabljamo zavestno, čeprav je šlo za docela ljubiteljski zbor. Zbor je svoje interpretacijske osnove poiskal v slovenski ljudski pesmi, nato pa jih je stopnjema nadgrajeval z izbrano glasbeno tvornostjo od srednjega veka do najsodobnejših avtorjev iz vsega sveta. 

Zelo premišljeno je razporejal svoje nastope, sprva na manjših prireditvah v Mariboru in okolici; bili pa so vse zahtevnejši. Ko je zbor prvič nastopil na veliki pevski prireditvi Pesem – Srečanje zborov slovenskih pokrajin 1989 v Velenju, ga je tudi prvič ocenila glasbena žirija. Nastopil je s tremi madrigali iz razpona več stoletij. Z nastopom je potrdil svoj pohod proti vrhovom slovenskega petja. Kritik je tedaj o njem zapisal: "To je zbor, ki je pokazal največ novega, kar je naši zborovski kulturi potrebno, in sicer silno visoko raven profesionalnosti, discipline in predvsem muziciranja. Zbor je glasbo resnično zapel. Dirigentka Karmina Šilec je energična, muzikalna, nadarjena glasbenica, ki se zaveda, kako važno je, da se glasba zgodi."

Isto leto, 1989, je zbor v decembru imel svoj prvi celovečerni koncert, tistikrat v mariborski stolnici. Na programu je imel dela vrhunskih skladateljev (med njimi Palestrine, Händla, Purcella, Schuberta, Mozarta, Mendelssohna in Brahmsa), nekatera z orgelsko ali orkestrsko spremljavo. Kritik je zlasti pohvalil izvrstni izbor izvajanih del: "Noben naš ljubiteljski zbor še ni izvajal tako resnega, zahtevnega programa." Sodil je, da se je zbor potrdil "kot zelo kvaliteten ansambel, članice so mlade pevke z lepimi glasovi. Odlikuje jih izenačeno sproščeno petje, kulturna stilna interpretacija, muzikalno oblikovan fraze."

Zboru se je odprla imenitna prihodnost..

Aprila 1990 je bila v Mariboru velika vseslovenska prireditev Naša pesem, na katero so bili povabljeni najboljši slovenski pevski zbori, tisto pot že tudi Ženski pevski zbor Rotovž. Za svoj prvi nastop si je prislužil srebrno plaketo.

Odtlej so zbor vabili na koncerte po Evropi.

Junija je nastopil v imenitni zagrebški koncertni dvorani Vatroslav Lisinski. Kritik Nenad Turkalj ga je počastil z ljubkovalnim imenom "angelski slavčki", in zapisal, da so pevke "navdušile s čisto intonacijo, zvokom posameznih skupin in z dognano stopljeno zborovsko celoto."

Avgusta 1990 so nastopile na 28. mednarodnem zborovskem tekmovanju v italijanskem Arezzu, kjer je prejel srebrno priznanje.

Leta 1991 je bor sodeloval na več pevskih tekmovanjih – v Budimpešti je za las zgrešil prvo mesto v najvišji težavnostni kategoriji, v švicarskem Montreuxuje dosegel prvo mestov svoji kategoriji terposebno nagradažirije za izvedbo obvezne skladbe F. Poulenca 'Ave verum corpus.

1992 je bila prireditev Naša pesemv Mariboru mednarodna. Udeležili so se je zbori iz šestih držav. V močni konkurenci je zbor prejel zlato plaketo, občinstvo pa ga je izbralo za najboljši zbor prireditve. Kritika njihovega nastopila je bila: "S pravim pevskim dihom nasičen zbor, ki je zablestel z izvedbo sodobne artikulacije dela Urok Lojzeta Lebiča, pa zbora Poulenca in Kodalya. Za amaterski ženski zbor presenetljiva pevska dovršenost."

Koncertna pot je zbor vodila kmalu zatem v italijansko Chiavenno na 11. srečanje Le chiavi d'argento, nato pa je julija 1992 na "Langollen Inernational Musical Eisteddfod".Med ženskimi pevskimi zbori s celega sveta je na njem zasedel prvo mestoter drugo med vsemi sodelujočimi. Glasbena žirija je odlično ocenila celotni nastop zbora. Zlasti je bila navdušena nad izvedbo pesmi Urok slovenskega sodobnega skladatelja Lojzeta Lebiča: "Ta dramatična skladba odkriva nove poglede na široki razpon zvočnosti ob rabi tehnike zborovskega petja. Ritmične figure so bile lepo izpeljane. Očitna je bila sijajna kontrola prehodov iz skorajda zakričanega, grobega zvoka do čudovitih pianisimov. Zahvaljujemo se zboru, da nas je seznanil z zanimivo skladbo in za njeno imenitno interpretacijo."

Koledarsko leto 1992 je zbor zaključil s koncertom sakralne glasbe v Mariborski stolnici ter z gostovanjem v Slovenski filharmoniji. 

Junija 1993 je zbor na mednarodnem tekmovanju "Tampere in Chorus"na Finskem ponovno dosegel velik uspeh. Žirija ga je ocenila kotnajboljši ženski zbor, mu podelila dve zlati medalji, dirigentki zbora pa dodelila posebno nagrado za umetniški vtis. Zbor je nastopil tudi v radijskih in televizijskih oddajah RTV Slovenije, Hrvaške TV in radia, posnel pa ga je tudi BBC v Veliki Britaniji.

V letu 1994 je zbor prejel najvišje priznanje za vrhunsko delo na kulturnem področju mesta Maribora – Glazerjevo nagradoz listino za dosežke na področju kulture.

Marca je zbor odpotoval na mednarodno tekmovanje Riva del Garda. Na podlagi posnetkov so mariborski zbor uvrstili v najvišji razred. Na tem tekmovanju je prejel eno zlato in eno srebrno plaketo.

V aprilu istega leta je tekmoval na drugem mednarodnem tekmovanju v Mariboru, kjer je prejel Zlato plaketomesta Maribor, nato pa še nagrado občinstva, drugo nagrado za oblikovanje folklornega programa in še posebno priznanje za najboljšo izvedbo prostega programa.

V tem letu so zbor povabili v Zagreb, kjer je ob akademiji ob 900 letnici Zagreba sodeloval v produkciji Beethovnove 9. simfonije.

 Leta 1995 se je v Ljubljani odvijal Evropski simpozij za zborovsko glasbo, ki ga organizira IFCM (mednarodna zborovska federacija). Zboru je pripadla čast nastopiti na otvoritvenem koncertu. To je bila strokovno najimenitnejša predstavitev zbora, saj je nastopil pred vrhunskimi dirigenti in glasbenimi strokovnjaki iz vsega sveta.

Z zvočnimi posnetki je sodeloval na tekmovanju radijskih postaj vsega sveta "Let the People Sing."

V tem letu je izšla tudi kompaktna plošča, ki jo je zbor poimenoval Strunam. Leta 1996 je imel zbor koncertno turnejo po Italiji (Pescara, Rim). Doma je nastopil s Simfoničnim orkestrom Mariborske filharmonije pod vodstvom dirigenta Uroša Lajovica, s prvič pri nas izvedeno skladbo Huga Wolfa Elfenlied in Debussyjeve Nocturne. Leta ... se je zbor zaradi organizacijskih razlogov zlil z društvom Carmina Slovenica, in sicer kot Komorni zbor Carmina Slovenica. Kot tak je leta 1997 sodeloval na mednarodnem festivalu Europa Cantat v Linzu.

Na mednarodnem festivalu Glasbeni septemeber je 1997 izvedel samostojni program  z deli Brittna, Villa Lobosa in Brahmsa, ki so izšli na CD plošči CM1.

Po svečani akademiji ob deseteletnici delovanja je zaključil z delovanjem.

Poišči
Menu

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča delovanje spletne trgovine, uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
carminaslovenica_frontend Carmina Slovenica Sejni piškotek, ki spremlja vašo dejavnost na spletni strani – brez tega piškotka bi vas vsaka podstran obravnavala kot novega obiskovalca. Nujen je za normalno delovanje spletne trgovine.
activeHeaderSlide Carmina Slovenica Delovanje spletne strani Carmina Slovenica (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Carmina Slovenica Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
...
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
twll
t1
original_refer
_twitter_sess
guest_id
k
pid
...
Twitter Te piškotke nastavi Twitter vtičnik.
Twitter politika zasebnosti
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
...
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
xtvrn
xtan
xtant
sc_anonymous_id
__qca
_soundcloud_session
web-ver
experiments
UID
UIDR
...

SoundCloud Te piškotke nastavi glasbeni predvajalnik SoundCloud.
SoundCloud politika zasebnosti
_ga
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
...
Google Te piškotke nastavi Google oz. zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

Spletna stran Carmina Slovenica.