Carmina Slovenica

Skok na vsebino // Skok na meni

Carmina Slovenica

Od leta 1964 obvladujemo prostor svetovnih odrov. Smo produkcijska hiša s širokim delovanjem: pripravljamo koncertne in odrske dogodke, festivale, izvajamo založniško dejavnost, ...


Threnos (za grlo)

za vokalne soliste in zvočno obdelavo

Video

Za ogled video posnetka se morate strinjati z uporabo piškotkov na naši spletni strani.

O projektu


nagrajena predstava Music Theatre Now, 2021

"THRENOS (za grlo) je vznemirljiva predstava ne le zaradi rituala, v katerega vključi občinstvo, temveč tudi zaradi močnega sporočila. Zamisel o razumevanju narave in refleksiji družbe skozi metaforo žalovanja za živalmi stoji kot izkušnja, v kateri je povezanost zagotovljena. Tudi glasbena kompozicija izstopa kot poziv k skupnostim in k lepoti, ki ji močna forma postavitve daje navdihujoč medprostor za notranjo refleksijo."(strokovna žirija Glasbeno gledališče Zdaj / Music Theatre Now 2021)

 

 ... Zaradi sramu in od sramu, ker nas je sram, gledamo stran in vas nagovarjamo, da tako storite tudi ve -

Prehod iz živali v meso je tisti trenutek, ko se namenoma utišajo njihova življenja in njihove smrti. Živali – za razliko od ljudi – običajno umirajo stran od pogledov. Za mrtvimi ni žalovanj. Threnos to, kar se običajno skriva ali prikriva, ponuja kot prostor za razmislek.  
Delo je na prvi pogled usmerjeno v skrb za živali. V resnici pa gre za ljudi, za nas, in za naš občutek krivde. Skušamo ponoviti obljubo – a dvomimo, da nam bo uspelo. Spoznavamo, da smo se odločili pogledati stran od stvari, ki nas težijo ali so težke. In zato – zaradi sramu in od sramu, ker nas je sram…  Zapremo oči, popolnoma in vedno –. 

Abbatoir predstavlja prostor, ki je nedostopen neiniciiranim. Sodobna klavnica je prostor in navdih. Je mesto, kjer se srečajo človek, žival in stroj. To okolje je profano in hkrati odmaknjeno. V tej svoji odmaknjenosti postane klavnica nedostopno svetišče. In tako se sklene krog. 

Nekropastoralno polje je prostor stičišča umetnosti in smrti. Threnos lahko predstavlja obredno mašo – novi ritual – ob smrti živali, kot je to rekviem ob smrti ljudi.  

Obsceno je tisto, kar zanima Threnos. Vrednoti to, kar je treba skrivati, in to, kar zato išče svojo pot skozi membrane – takrat pravimo, da vas vidimo take, kakršne ste bile, in pravimo, da vas vidimo take, kakršne ste  –. V duhu, da bi to postalo vidno in se potisnilo skozi te membrane, Threnos išče visceralni način za premislek o človeških grozovitih in grotesknih dejanjih. Tako pogostih, a hkrati popolnoma prikritih.  

Grlo deluje kot neke vrste lokus – metaforično in dobesedno. Je mesto jezika, mesto, kjer se oglasijo pesmi, je tudi mesto zakola in polje ranljivosti. Grlo je prostor, ki povezuje žalovalce in žalovane v skupni telesnosti. Je mesto izhoda ‘zvočnosti’, zvočne produkcije.
V sekundarnem smislu pa je grlo vhod, prostor, od koder izhaja refleksija/odsev – Vena se razpre v glasu –.  
V Threnosu živali skozi svojo nasilno smrt najdejo Glas. 

Živalskost in človeškost sta politični kategoriji, družbena konstrukta, in predvsem izhodišče za podeljevanje hierarhične nadpostavljenosti ljudem ter iz tega izhajajočih pravic. Threnos meri na nujnost spremembe človeškega odnosa do živali in posledično tudi do svoje vrste. Zanima nas etična dimenzija svetosti življenja, zato se Threnos (za grlo) dotika pomena ubijanja življenja. Živali so kot marginaliziran subjekt izhodišče, metafora.  

Ideja za skladbo izhaja iz starogrške žalostinke. Delo je na nek način oblika paraliturgične službe, kar prinašajo naslovi stavkov: Litanija, Premislek, Vzdržnost, Razčiščevanje, Zaklinjanje, Obžalovanje, Umik. Ti so, ali vsaj zvenijo, kot bi bili del liturgičnih besedil. Threnos prikliče idejo nasprotja med mašo za mrtve ljudi in mašo za mrtve živali – in podobnosti v tej dvojnosti.  

Mejo med človekom in živaljo običajno vidimo kot prostorsko: mi smo tukaj, one so tam. Meja je tudi časovna: človek se je ‘razvil’ iz živali. Kako lahko razumemo ti dve meji? Ni morda ta ‘časovna meja’ med človekom in živaljo pravzaprav podobna tisti v odnosu med človekom in strojem – stroj iz/zaradi človeka? In: ali nam posledično prav ta odnos človek : stroj lahko prinese kak drug pogled na odnos človek : žival? Zvočno procesiranje človeškega glasu predstavlja ta aspekt ‘stroja’ (s pomočjo digitalnih govoric) in spominja na krhkost in ranljivost  človeškega/živalskega (glasu) ter na ‘razteznost’ življenja/živega. 

Razpad: Na določenih mestih petje in beseda razpadata na različne načine (z dodajanjem reverba, distorzije, odstranjanjem soglasnikov iz besed). Odstranitev besed oziroma jezika se nanaša na ključno razliko med človekom in živaljo: ljudje so razvili govorico, živali ne. Razpad glasbenih in jezikovnih elementov je tudi refleksija smrti in razkroja (nekropastorala). Lahko pa je tudi razpad ustvarjenih meja med živim in mrtvim, človeškim in živalskim, človekom in strojem. 

Loopi – krožna ponavljanja (po)ustvarjajo učinek ponavljanja prepričevanja samih sebe, da ravnamo prav – kot neka naivna mantra. Hkrati prinašajo tudi učinek norosti, ko smo se znašli v teh nemogočih okoliščinah, v katere smo ljudje zabredli v pohlepni industrializaciji proizvodnje živalskega mesa. 
Človekov odnos do narave je od nekdaj predmet umetniških reprezentacij, zlasti v likovni umetnosti in literaturi. Vse od jamskih poslikav, renesančnega krajinskega slikarstva do pastoralne romantike, kjer je narava v vlogi teme ali motiva. Danes se problem umetniške reprezentacije narave pojavlja v drugačnih perspektivah, tudi kot 'ekokritičnost'. Gre za kriticizem,  ki je odgovor na čedalje bolj posesiven odnos človeštva do vsega, kar obstaja, in človekov popolni nadzor nad naravo – kot posledico popolne antropocentristične orientacije. V Threnosu je človekov odnos do vsega, kar ni človeško, še vedno ujet v ta tradicionalni, zakleti krog binarnega odnosa med človekom in živaljo (naravo). Vendar pa skuša človeka umakniti iz središča, in mu – kot to homo bulla v podobi dečka, ki, stoječ pod živalskim truplom, piha v balon iz svinjskega želodca –spregovori o krhkosti življenja (tudi človeškega).   

Avtor glasbe / idejna zasnova: Jacob Cooper (ZDA)
Idejna zasnova / režija in glasbeno vodstvo / režija: Karmina Šilec (SI)
Besedila: Dora Malech (ZDA)
Risbe/video: Young Joo Lee (ZDA)

Umetniška sodelavka: Sidra Bell (ZDA)
Scenografija: Dorian Š. Petek (SI)
Kostumi: Tina Bonča (SI)
Luč: Andrej Hajdinjak (SI)
Ton: Danilo Ženko (SI)
Prevod besedila v slovenščino: Ifigenija Simonović

Izvajalci: 
Novoglasbeno gledališče Choregie (SI)
Produkcija: CARMINA SLOVENICA
Ko-produkcija: Lutkovno gledališče Maribor

 

prva izvedba: Minoritska cerkev Maribor, 9. marca 2020

OPERADAGEN (NL) 
streaming world premiere on ODR TV #6, 14.5.2020 

VIDEO NA ZAHTEVO

KUPI DVD

Iz medijev

… Threnos (za grlo) je vznemirljiva predstava ne le zaradi rituala, v katerega vključi občinstvo, temveč tudi zaradi močnega sporočila. Zamisel o razumevanju narave in refleksiji družbe skozi metaforo žalovanja za živalmi stoji kot izkušnja, v kateri je povezanost  zagotovljena. Tudi glasbena kompozicija izstopa kot poziv k skupnostim in k lepoti, ki ji močna forma postavitvedaje navdihujoč medprostor za notranjo refleksijo… strokovna žirija nagrade Glasbeno gledališče Zdaj 

 

...Threnos (za grlo)je mojstrski primer vznemirljivega glasbenega gledališča, ki je prepreden s surrealističnimi trenutki, globoko čustven in navdušujoč …
Arts Talk Magazine

... Izvajalke, performerke, glasbenice pa so s svojo prezenco in izvedbo vnovič dokazale polivalentnost svojih talentov in zmožnosti ...
Večer

... projekti v produkciji CS vedno znova osupnejo z uglašenostjo s problematiko časa, pogosto tudi anticipirajo neke teme, ki jih kasneje zaživimo v realnosti ...
Večer

... Threnos je vzpostavil stičišče med umetnostjo in smrtjo, Karmina Šilec pa je s kolektivom svojega glasbenega gledališča vzpostavila kolektivni ustvarjalni proces, ki smo ga v zadnjih časih tako pogrešali. Threnos nas je vnovič spomnil na vrhunskost kolektiva Carmine Slovenice, na raziskovanje vseh meja glasbenega in odrskega. Vznemirljiva metakompozicija in sugestivna izvedba je v vseh prvinah funkcionirala silovito in prepričljivo ...
Večer

… Industrializacija smrti se v predstavi manifestira z repetitivnostjo, mehaničnostjo, laboratorijsko sterilnostjo, minimalizmom... in to velja tako za glasbo, kot za koreografijo, kostumografijo in scenografijo …Delo

... gre za preizpraševanje sodobne družbene paradigme, v kateri človek s čezmernim povzdigovanjem lastne kulture skoraj povsem uniči naravo. To naprej vodi v razmislek o tem kako narava lahko kljub temu preživi, morda brez tudi brez človeka in ali nam posledično ta odnos človek -stroj lahko prinese kak drug pogled na odnos človek - žival. Ta trikotnik človek-stroj-žival v skrajni legiposega v problematiko ljudi in jih postavlja kot neka gola brezpravna telesa v globalnih postopkih nadzora in ubijanja. To je vodilo tudi odrsko postavitev, ki se oslanja na te prostore. Zvočno procesiranje človeškega glasu predstavlja ta aspekt "stroja" in spominja na krhkost in ranljivost človeškega in živalskega glasu ter na nekakšno razteznost življenja oziroma živega kot celote ... Delo

 

 

MUSIC THATRE NOW JURY

prispevek na Radio Ars, 2022

Fotogalerija

Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Threnos (za grlo)
Poišči
Menu

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča delovanje spletne trgovine, uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
carminaslovenica_frontend Carmina Slovenica Sejni piškotek, ki spremlja vašo dejavnost na spletni strani – brez tega piškotka bi vas vsaka podstran obravnavala kot novega obiskovalca. Nujen je za normalno delovanje spletne trgovine.
activeHeaderSlide Carmina Slovenica Delovanje spletne strani Carmina Slovenica (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Carmina Slovenica Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
...
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
twll
t1
original_refer
_twitter_sess
guest_id
k
pid
...
Twitter Te piškotke nastavi Twitter vtičnik.
Twitter politika zasebnosti
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
...
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
xtvrn
xtan
xtant
sc_anonymous_id
__qca
_soundcloud_session
web-ver
experiments
UID
UIDR
...

SoundCloud Te piškotke nastavi glasbeni predvajalnik SoundCloud.
SoundCloud politika zasebnosti
_ga
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
...
Google Te piškotke nastavi Google oz. zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

Spletna stran Carmina Slovenica.